Translate

11 grudnia 2011

Cynamonowe ślimaki.

Bardzo fajne ciastka do robienia, ja je wałkowałam na drewnianym kuchennym blacie, bez użycia mąki! - masło do ciasta roztapiamy, dzięki temu pracuje się z nim wyśmienicie! Miały wyjść 2 blachy, mi wyszło 65 ciastek, łącznie 3 i pół blachy :) Ciastka są pyszne, można je zamrozić, bo nawet na moją 5 osobową rodzinkę było ich za dużo, a już po dwóch dniach niestety straciły świeżość... Ja jak mam zamrozić drożdżowe wypieki to piekę je o kilka minut krócej (np bułki 5 min krócej, a ślimaki myślę że 3 min krócej), a rozmrażam w piekarniku, 200 st. ok 10 do 12 min - ale tu trzeba pilnować! Nie używam mikrofalówki, więc nie wiem jak rozmrażać drożdżowe wypieki w mikrofali. (o nie! przepraszam, używam mikrofalówki do popcornu i przechowywania naczyń żaroodpornych :) - nie pytajcie dlaczego, bo nie wiem, chyba jej źle z oczu patrzy, może jakieś uprzedzenia, że nie zdrowa jest czy co?)
Wracając do ciasteczek, to tu jest przepis: Cynamonki.
A teraz moje ślimaki:

Polecam! Smacznego! Pozdrawiam!