Miałam w zapasach puszkę masy krówkowej, zwanej też karmelową lub dulce de leche. Masę taką można uzyskać gotując puszkę mleka skondensowanego słodzonego przez 2 godz. Stwierdziłam, że najlepszym zastosowaniem dla tej masy będą lody :) Znalazłam przepis na moich ulubionych Moich Wypiekach na lody z dulce de leche (kliknij). Lody wyszły tak jak się spodziewałam - obłędnie pyszne, karmelowe, miękkie - warto się skusić! Akurat przy tych lodach wypróbowałam mój najnowszy nabytek - na promocji kupiłam maszynkę do wafli - jedyne 50 koron ! (ok 25 zł) - jak tu się nie skusić! Na pierwszy ogień poszedł przepis załączony do maszynki i... totalna klapa. Zjedliśmy wafelki z lodami, ale raczej przypominały nam gofry... Za to następny przepis był już strzałem w dziesiątkę! Ale o tym w następnym poście.
Lody karmelowe:
zaczynam byc glodna ....
OdpowiedzUsuń