Translate

22 czerwca 2011

Kruche ciasto z rabarbarem i kruszonką - sezon rabarbarowy wciąż trwa!

Sezon rabarbarowy trwa i niech trwa nadal, chyba nawet bardziej cieszę się z rabarbaru niż z truskawek, bo truskawki najbardziej lubię w deserach (z kremem, bitą śmietaną, lodami) lub tak bez niczego. A rabarbar - ech... nawet do mięs jest pyszny.Tutaj ciekawy przepis na wytrawne danie z rabarbarem: Schab z rabarbarem.
Moja kolejna propozycja na ciasto z rabarbarem, to ciasto kruche i olbrzymią ilością kruszonki, a wewnątrz - pyszny rabarbar i odrobina dżemu truskawkowego! Ciasto jest pyszne, można sobie wymieniać owoce i przy kwaśnych owocach jak np porzeczki czerwone, proponuję dla wyrównania smaków dodawać słodkiego dżemu, a przy słodszych owocach - kwaśny dżem, bo samo ciasto jest dość słodkie, można też zmniejszać ilość cukru w cieście. Przepis na to ciasto znajdziecie na stronie Moje Wypieki: Kruche ciasto z rabarbarem i kruszonką.
Ciasto umiliło nam pewne popołudnie, podczas pobytu u znajomych, dlatego też zdjęcie zrobiłam przed zapakowaniem ciasta i nie jest zbyt udane...

Ale za to jakie pyszne... Mmmm...
A szydełkowo utknęłam w martwym punkcie, zakupiłam włóczkę, którą miałam przeznaczyć na coś innego, a ostatecznie wykorzystałam ją na coś innego a teraz mi do sklepu z włóczkami nie po drodze więc musiałam zrobić coś czego nie lubię, czyli zacząć coś innego, ale to będzie też szyte i z elementów, więc  musicie się uzbroić w cierpliwość. Póki co większość czasu spędzam w ogrodzie, bo jeszcze dużo prac porządkowych nas czeka... Dlatego teraz zmykam do ogrodu! Pa!