Translate

24 sierpnia 2011

Ciasto rabarbarowe z budyniem.

Już prawie jesień, a ja ciągle robię coś z rabarbarem. Dziś pokażę ciasto z budyniem. Kwaśny rabarbar i waniliowy budyń - polecam zrobić samemu! Może kolor nie ciekawy, ale za to smak taki jak lubię, konsystencja już wybadana, że do ciast lepiej go "dogęścić" i ziarenka wanilii w budyniu... pyszności! Ja nie lubię budyni. Ale ten domowy budyń traktuję jak krem i nawet za nim przepadam. Przepis na ciasto znajdziecie tutaj: Ciasto budyniowe z rabarbarem, a jakby ktoś chciał domowy budyń to tu jest przepis: Domowy budyń - ja gotuję mleko z rozciętą wzdłuż laską wanilii - tak żeby ziarnka wyleciały do mleka i mąki ziemniaczanej to takie pełniejsze łyżki - z czubkiem, żeby mi budyń w ciasto nie wsiąknął. 
A teraz czas na moje ciasto:
Ja je zrobiłam jeszcze w lipcu, ale z powodu problemu z aparatem muszę oszczędnie publikować zdjęcia z moich zbiorów. A co do rabarbaru, to ja mam go wciąż w ogródku i nie wiem co zrobić z nim na zimę?! Czy mam ściąć wszystkie łodygi i zakryć kopcem z liści i ziemi czy zostawić z liśćmi na zimę? Czy macie jakieś doświadczenie z rabarbarem? 
Pozdrawiam i do następnego postu!