Translate

30 lipca 2011

Wafelki do lodów domowej roboty.

Wafelki do lodów domowej roboty... czasem wydaje mi się że są lepsze od lodów. Dawno temu wykorzystałam ten przepis do zrobienia miseczek z wafli i podania w nich deseru lodowego z owocami. Nie pamiętałam dokładnie przepisu, ale pamiętałam skąd był. W ten sposób znalazłam ten przepis.Przepis pochodzi ze strony e-dziecko i jest autorstwa Agnieszki Kręglickiej.
Przepis na wafle (podaję miary w gramach, jeśli wolicie w szklankach, należy pamiętać że szklanka używana do miar ma 250 ml!)
  • 3 białka (używam też mrożonych)
  • 100 g miękkiego masła (ja z racji, że w Danii ciężko o inne kupuję sole masło)
  • 150 g drobnego cukru (3/4 szklanki)
  • 100 g mąki (3/4 szklanki)
  • cukier waniliowy do smaku
Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na białą masę, dodać białka (nie ubite) i mąkę, zmiksować, a masę schłodzić prze 2 godziny w lodówce - ja robię ciasto wieczorem i piekę wafle na drugi dzień. Jeśli macie maszynkę do wafli, to powinno wam wyjść 5 dużych wafli, lub 7 mniejszych (mi nawet raz wyszło 8). Jeśli pieczecie w piekarniku należy wyłożyć blachy papierem do pieczenia. "Nałożyć łyżką kupki ciasta na pergamin, w dużych odstępach. Rozsmarować płasko ciasto wierzchem łyżki. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180st C i piec ok. 6 minut, aż lekko się zrumienią. Póki ciasto jest gorące, jest elastyczne, można je formować i wyginać. Miseczkę do lodów formujemy układając krążek na odwróconej do góry dnem filiżance, półokrągłe "dachówki" na wałku do ciasta. Płaskimi krążkami można dekorować lody, po ostygnięciu ciasto staje się kruche." (cytat ze strony z przepisem).
I jeszcze moje wafelki:

P.S. Ja z mężem wolimy takie lepiej przypieczone, a dzieci wolą te bardziej jasne, ale to już kwestia gustu,a mój Tata - który wraz z Mamą gościł u nas w ostatnich dniach, stwierdził, że dla niego same wafelki bez lodów mam dawać, ale on w ogóle nie przepada za lodami (chyba że cytrynowe lub jakieś zielone:))
A już wkrótce posty szydełkowe :)