Translate

19 czerwca 2011

Lody strasznie czekoladowe.

Czy pamiętacie smak najbardziej czekoladowych lodów jakie w życiu jedliście? Ja w zeszłym roku odkryłam w Danii takie lody, ale ich cena jest tak porażająca, że zwykłych lodów za tą cenę miałabym 4 litry, a nie litr, więc ograniczyłam się do zakupu jednego opakowania i zapamiętania smaku. Pyszne, czekoladowe, nie za słodkie i z kawałkami czekolady. W tym roku, stawiam na lody własnej produkcji i na życzenie Córki zrobiłam lody czekoladowe z tego przepisu: Lody czekoladowe. Zgodnie z Mężem stwierdziliśmy, że są lepsze niż jakiekolwiek czekoladowe lody, a nawet lepsze od tych, które kupiliśmy w zeszłym roku. Lody godne polecenia i spróbowania. A co najlepsze w lodach domowej roboty jest to, że jeśli chcecie mieć bardziej czekoladowe, dodajecie więcej czekolady gorzkiej lub deserowej, a jak macie ochotę, na bardzo mleczno-czekoladowe, wystarczy dać więcej czekolady mlecznej (ja dałam pół na pół deserową i mleczną i jak dla nas więcej mlecznej było by już za dużo). Nie należy się też przejmować, jeśli dokładnie nie rozpuści się czekolada, ja specjalnie zostawiłam te drobinki czekolady i to było najpyszniejsze!
Wafelki do lodów kupuje w przeważnie w Lidlu, bo są mocniejsze (lody tak szybko nie przeciekają), szykuję się jednak do zakupu maszynki do pieczenia wafli do lodów. Czy ktoś z Was ma, lub miał, albo chociaż słyszał jak się sprawują takie maszynki, czy będzie to przydatna maszynka? 
Pozdrawiami zachęcam do wypróbowania przepisu na lodu czekoladowe.